Un full de càlcul s’utilitzen per organitzar informació i utilitzar-la mitjançant funcions matemàtiques, lògiques, estadístiques amb el propòsit d’automatitzar tasques i obtindre dades útils. L’automatització ens permet realitzar els mateixos càlculs amb diferents dades sense haver de tornar a crear totes les fòrmules.
També, permet representar gràficament el conjunt de dades en gràfics de barres, sectorials, etc.
La ferramenta que utilitzarem per treballar amb fulls de càlculs serà la de Google Spreadsheet que trobem a la suite de Google.
Aquesta és una imatge de l’entorn de treball del full de càlcul de Google (o Google Spreadsheet).
Dins de l’entorn de treball tenim diferents fulls, i podem afegir-ne meś segons ens convinga. Cadascú podrà tindre un propòsit i es podran relacionar els valors d’uns fulls a uns altres.
Els fulls es divideixen en files i columnes. Les files es representen amb números començant per l’1 i les columnes es representen amb lletres començant per la lletra A. Quan s’acaben les lletres de l’abecedari es fan combinacions de lletres, per exemple, AA, AB, etc.
Per tant si combinem les files i les columnes obtenim les cel·les. Cada cel·la per tant tindrà una fila i una columna i sempre hi haurà una cel·la activa, la que estarà remarcada. En la imatge següent es veu l’àrea de treball d’un full en el qual, la cel·la seleccionada és la E6 perquè es troba a la columna E i a la fila 6.
Si volguerem seleccionar més d’una cel·la, és a dir, un rang de cel·les, ho fariem fent clic en la primera cel·la i arrastrant i soltant el botó fins l’última cel·la. En l’exemple següent, el rang és D2:E6 perquè comença desde la cel·la ubicada en la columna D i fila 2 fins la columna E fila 6. A més, fixa’t que per establir el rang s’utilitza el símbol : (dos punts) entre la cel·la inicial i la cel·la final.